Monday, June 13, 2011

Pie ala ala malaysian style

Hei hei you you..yea saya tak pegi keja..sebab nyampah sgt dgn perangai bos saya –_-.hari nie sakit mata..esok demam..lusa cuti..hehehe!

Memamg benci dapat bos yang gila suka maki..suka buli..mmg suka mcm2 la..hampeh!So dah tak pegi kerja..jom masak nak tak ?

Menu brekfast pagi nie chicken pie ala malaysian style

Bahan-bahan untuk inti

  • Ayam-600 gram ( potong dadu )
  • Kentang – 3 biji ( potong dadu )
  • lobak merah –1/2 batang ( potong dadu )
  • daun bawang – secukupnya
  • minyak –menumis
  • serbuk kari – 2 sudu
  • lada hitam –3 sudu kecil
  • perasa-secukupnya

Cara memasak

  1. Panaskan kuali dan tumis bawang.
  2. Larutkan serbuk kari dengan air.
  3. Masukkan kedalama kuali setelah bawang kelihatan keperangan.
  4. Masukkan lada hitam.
  5. Masukkan ayam , kentang dan juga lobak.
  6. Masukkan air bersesuaian dengan kuantiti ayam lobak dan kentang.
  7. Masak sehingga empuk.
  8. masukkan bahan perasa secukupnya
  9. Apabila masak taburkan dengan daun bawang

 

edit

Dohnya

  • tepung gandum ( baker choice )-240 gram
  • tepung jagung- 45 gram
  • gula kastor –75 gram
  • butter-150 gram
  • kuning telur-2 biji
  • esen vanila-sedikit
  • susu segar – secukupnya

cara-caranya

  1. Masukkan bahan-bahan kering dahulu.
  2. kemudian masukkan butter
  3. masukkan telur dan esen vanila
  4. masukkan susu jika doh keras
  5. Uli adunan hingga jadi doh
  6. bahagiakan kepada 2 bahagian.
  7. Doh dan juga kulit ats pie.
  8. Doh bawah dibakar telebih dahulu selama 20 minit pada suhu 180 darjah celcius.
  9. Apabila doh bawah telah sejuk.Masukkan inti dan kulit atas doh.bakar selama 20 minit lagi.

cats

Selamat mencuba Smile

No comments: