Hei hei you you..yea saya tak pegi keja..sebab nyampah sgt dgn perangai bos saya –_-.hari nie sakit mata..esok demam..lusa cuti..hehehe!
Memamg benci dapat bos yang gila suka maki..suka buli..mmg suka mcm2 la..hampeh!So dah tak pegi kerja..jom masak nak tak ?
Menu brekfast pagi nie chicken pie ala malaysian style
Bahan-bahan untuk inti
- Ayam-600 gram ( potong dadu )
- Kentang – 3 biji ( potong dadu )
- lobak merah –1/2 batang ( potong dadu )
- daun bawang – secukupnya
- minyak –menumis
- serbuk kari – 2 sudu
- lada hitam –3 sudu kecil
- perasa-secukupnya
Cara memasak
- Panaskan kuali dan tumis bawang.
- Larutkan serbuk kari dengan air.
- Masukkan kedalama kuali setelah bawang kelihatan keperangan.
- Masukkan lada hitam.
- Masukkan ayam , kentang dan juga lobak.
- Masukkan air bersesuaian dengan kuantiti ayam lobak dan kentang.
- Masak sehingga empuk.
- masukkan bahan perasa secukupnya
- Apabila masak taburkan dengan daun bawang
Dohnya
- tepung gandum ( baker choice )-240 gram
- tepung jagung- 45 gram
- gula kastor –75 gram
- butter-150 gram
- kuning telur-2 biji
- esen vanila-sedikit
- susu segar – secukupnya
cara-caranya
- Masukkan bahan-bahan kering dahulu.
- kemudian masukkan butter
- masukkan telur dan esen vanila
- masukkan susu jika doh keras
- Uli adunan hingga jadi doh
- bahagiakan kepada 2 bahagian.
- Doh dan juga kulit ats pie.
- Doh bawah dibakar telebih dahulu selama 20 minit pada suhu 180 darjah celcius.
- Apabila doh bawah telah sejuk.Masukkan inti dan kulit atas doh.bakar selama 20 minit lagi.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment